Proteïnen/Eiwitten

Proteïnen is een ander woord voor eiwitten. Het lichaam gebruikt eiwit om al zijn spieren en andere weefsels te maken, enzymen, hormonen, immuunsysteem componenten, nucleïnezuren en cellulaire boodschappers te genereren. Eiwitten zijn dus goed voor je, omdat dit calorieën en aminozuren oplevert. In totaal zijn er 20 aminozuren die eiwitten vormen. Daarvan zijn er 8 essentieel. Deze moeten we via onze voeding binnen krijgen omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Men maakt een onderscheid tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Om de waarde van een eiwit te kunnen bepalen, wordt er gekeken naar de biologische waarde van eiwitten. Deze biologische waarde zegt iets over de samenstelling van de aminozuren in het eiwit. Hoe meer deze samenstelling overeenkomt met ons lichaamseiwit, des te waardevoller de bron voor ons is.

De biologische waarde loopt van 0 tot 100. Een waarde van 100 houdt in dat de eiwitbron een aminozuurprofiel heeft dat sterk overeenkomt met ons lichaamseiwit, en dus erg waardevol is voor ons.

Voor Shake2Day Sport gebruiken we wei-eitwitconcentraat met een biologische waarde tussen 110-125 (het is dus “waardevoller” dan een ei met een waarde van 100). Wei-eiwitten worden daarom ook super snel van ons lichaam opgenomen.

Voor Shake2Day Light en Regular gebruiken we soja-eiwit isolaat met een biologische waarde tussen 70-80. Wij rijken deze shakes verder aan met pompoen eiwit en het chia eiwit. Shake2Day Light en Shake2Day Regular zijn dan ook 100 % veganistisch.